Десята річниця збиття літака MH17 над Донбасом: як це було та який вирок виніс суд

Фото літака МН17, збитого над Донбасом
Фото літака МН17, збитого над Донбасом

17 липня 2014 року в небі над Донбасом було збито літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines. Цей пасажирський борт летів з Амстердаму до Куала-Лумпуру і в нього влучила ракета з російського комплексу "Бук".

Унаслідок авіакатастрофи загинули 298 людей, включаючи 80 дітей. Розслідування цієї трагедії, яке включало технічний і кримінальний аспекти, було проведено Нідерландами з участю України.

Спроба Росії уникнути відповідальності

Після збиття літака, російські терористи поширили повідомлення про плани збивати усе, що летить над територією Донбасу. Поширювалися також інформація про збитий український літак Ан-26. Але пізніше стало відомо, що збитий літак - пасажирський Boeing-777. Російські ЗМІ спрямували свою дезінформаційну кампанію проти України, стверджуючи, що це була вина українських військових.

Початок розслідування

Спільна слідча група встановила, що літак був збитий ракетою, випущеною з російського комплексу "Бук" біля Сніжного. Вона також виявила імена чотирьох підозрюваних, включаючи російського офіцера ФСБ та громадянина України, які причетні до транспортування та використання комплексу "Бук".

Оголошення вироку

17 листопада 2022 року суд у Нідерландах оголосив вирок чотирьом обвинуваченим у збитті літака. Фото сліду ракети у небі, супутникові знімки та покази свідків підтвердили, що літак був збитий ракетою "Бук". Родичам загиблих призначено компенсацію, а обвинуваченим довічне ув'язнення.

Читайте також