Дихати небезпечно: 5 порад під час пилової бурі в Україні

Люди в масках на фоні пилової бурі
Люди в масках на фоні пилової бурі

У різних містах України зазналося погіршення якості повітря через пилову бурю, яка прийшла з району Каспію.

За повідомленням Українського гідрометеорологічного центру, 1 та 2 жовтня в Києві та інших регіонах очікується сильне забруднення атмосфери.

У містах Полтава, Дніпро та Харків жителі повідомляють про пилову хмару, що видима у повітрі з ночі. В соціальних мережах з'являються відео, які показують, що видимість у містах погіршується через пил.

Відповідно до даних онлайн-сервісу Windy.com, пилова хмара рухається з боку Центральної Азії - Казахстану та Узбекистану. Спостерігачі погоди зазначають, що пил буде доходити в Україну хвилями, тобто періоди покращення чергуватимуться з періодами погіршення видимості та якості повітря.

Український гідрометеорологічний центр передбачає, що така ситуація триватиме принаймні до п'ятниці, коли вітер в Україні змінить напрям на південний та західний. Протягом 1 та 2 жовтня пил потрапить на територію Київської, Чернігівської та Сумської областей, але його кількість буде меншою. Однак в цих регіонах якість повітря може ще погіршитися через розповсюдження оксиду вуглецю з задимленням, яке пошириться з північно-східних меж України 1 жовтня.

Міністерство охорони здоров'я України нагадує про важливість захисту від забрудненого повітря та рекомендує дотримуватися наступних заходів:

  • Обмежити перебування на вулиці
  • Закрити вікна приміщень
  • Проводити вологе прибирання частіше
  • Пити більше води
  • За можливості використовувати респіратор
  • Утримуватися від активного спорту на вулиці

МОЗ також наголошує на важливості користуватися перевіреною інформацією, зокрема слідкувати за оновленнями офіційних сторінок регіональних Центрів контролю та профілактики хвороб.

Варто зазначити, що це не перший випадок пилової бурі в Україні в 2024 році. У квітні хмара пилу з пустелі Сахара охопила значну частину Європи, включаючи Україну. Після дощу залишився "іржавий" слід на автомобілях, листках рослин та вікнах.

Читайте також