Для військовозобов'язаних запровадять новий документ: Генштабі повідомив деталі

Україна запроваджує новий документ єдиного зразка для військовозобов'язаних. Про це повідомив представник Генштабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко. Він зазначив, що старі документи залишаться чинними, але в них будуть внесені відповідні відмітки.

Ті документи, які були видані до набрання чинності законом 3633, відомий як закон про мобілізацію, залишаються чинними. У ці документи будуть внесені відповідні відмітки - сказав Глущенко.

Глущенко додав, що вже працюється над нормативно-правовою базою для впровадження єдиного документа для військовозобов'язаного, резервіста і призовника. Цей документ набере чинності після затвердження Кабміном.

З набранням чинності постанови КМУ громадянам, у яких немає ВОД, видаватиметься документ установленого зразка. А ті, хто вже мають ВОД, які видані до набрання чинності законом, є дійсними - уточнив представник Генштабу.

Полковник також пояснив, що крім посвідчення офіцера запасу, є ще військово-обліковий документ.

У нас зараз є широкий спектр ВОД. Форми відомих ВОД встановлені указом президента. А для діючих військовослужбовців, працівників правоохоронних органів і розвідувальних органів, ВОД встановлюються їхніми відомствами. З метою уніфікації розробляється постанова, яка визначить документ єдиного формату для призовників, військовозобов'язаних і резервістів - підсумував полковник.

Ці зміни щодо документів для військовозобов'язаних включаються до закону про мобілізацію, який був підписаний президентом Зеленським. Закон набуде чинності через місяць і один день після його оприлюднення.

Нові правила військово-лікарської комісії

Важливо зазначити, що з сьогоднішнього дня військовозобов'язані проходитимуть військово-лікарську комісію за новими правилами. Статус «обмежено придатний» більше не існує, але вводяться нові категорії непридатності до військової служби.

Нагадаємо, що якщо мобілізована особа не проживає за місцем прописки, то це не буде перешкодою для оновлення її даних в Територіальних центрах комплектування. Після внесення даних до єдиного реєстру за старим місцем реєстрації, особа автоматично буде знята з обліку.