До Каховського водосховища повертається вода: еколог пояснив причину

Вода повернулася до Каховського водосховища після підриву ГЕС

Внаслідок підриву ГЕС російськими окупантами 6 червня 2023 року у Каховському водосховищі знову почала надходити вода. Супутникові знімки показали, що значна частина території, яка раніше була осушена, тепер вкрита водою. Еколог Вадим Манюк розповів про причини цього явища.

За словами еколога, вода, яка назбиралася у верхів'ях Дніпра протягом зими, зараз повільно спускається, розливаючись по річищу Дніпра. Однак, є ділянки водосховища, які раніше називалися лиманами, куди вода завжди прибувала весною і трималася там весь сезон. Зараз саме ці лимани мають найбільшу кількість води, що є позитивним для оточуючих екосистем.

Те, що це відбувається, це дуже позитивний процес. Тримати велику кількість води у Великому Лузі, який може відродитися, є дуже важливо. Якщо цього не буде, плавні просто деградують і не зможуть заповнити очікувані функції.

Підняття рівня водосховища здійснено завдяки управлінню каскадом Дніпра гідровузлами електростанцій. Це позитивно вплине на екологію, оскільки сприятиме відновленню екосистем, пов'язаних з водою.

Експерт наголосив на необхідності імітації натуральних процесів при управлінні водосховищем. В природі є закономірність, що весною вода приходить до Дніпра, а восени її рівень знижується. Це підтримує стабільність екосистеми.

Зараз у Каховському водосховищі рівень вже піднявся на 1,5-2 метри, що спричинило зміни в розподілі води в акваторії. Еколог попереджає, що затоплення всієї території може негативно позначитися на екосистемі.

Коли говоримо про пустелі, маємо на увазі, що затоплена територія також може стати пустелею. Коли рівень води одноманітний, це не є добре.

Незважаючи на це, підйом рівня водосховища має позитивний вплив на екосистему. Велика кількість води сприятиме відновленню екосистем, пов'язаних з водою, які знаходяться в місці колишнього Великого Лугу.

Читайте також:

  • Уряд вирішив, кому належатиме земля, на якій було Каховське водосховище
  • Каховська ГЕС, чи є шанс на відновлення? Академік Ландау пояснює наслідки найбільшої техногенної катастрофи XXI століття