До кінця року Україна отримає енергетичне обладнання на понад 1 ГВт

Енергетичне обладнання на понад 1 ГВт
Енергетичне обладнання на понад 1 ГВт

Україна очікує завезення обладнання на понад 1 ГВт для розподіленої генерації електроенергії

До кінця цього року в Україну планують завезти обладнання на понад 1 ГВт для розподіленої генерації електроенергії, однак увімкнути його в експлуатацію зможуть не раніше січня наступного року, повідомив Міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Forbes.

За його словами, в деяких містах вже встановлені необхідні установки, але їх підключення до мереж буде здійснено лише у наступному році. Він також зазначив, що розподіл генерації електроенергії відбувається як за допомогою державних компаній, так і за участю приватних бізнесів, які генерують енергію і передають її в державну мережу. Ці проєкти, за словами міністра, є важливими і будуть дуже корисними під час війни, оскільки забезпечать постачання електроенергії критичній інфраструктурі у випадку блекауту.

Галущенко наголосив, що держава в останні роки скасувала багато вимог, які уповільнювали розвиток електрогенерації. Однак ці спрощені рішення часто призводять до проблем, зокрема з підключенням до мереж.

Президент Зеленський раніше заявив, що Україна має план побудувати до 1 ГВт маневрової газової генерації ще цього року, а в найближчі роки ще 4 ГВт.

Організація Об'єднаних Націй прогнозувала тривалість відключень світла взимку в Україні від 4 до 18 годин на добу, але Міністерство енергетики заперечило цей прогноз.

Уряд закликав українців не перейматись проблемами з енергопостачанням, оскільки до кінця жовтня і в листопаді проблем з електроенергією не буде, і цієї зими не передбачається значних відключень.

Крім того, Єврокомісія та партнери України з країн G7 зібрали понад $4 млрд на відновлення енергетичної інфраструктури, що дозволить збільшити максимальний обсяг постачання електроенергії в країну.

Читайте також