«До зниження мобілізаційного віку з 25 років закликають партнери України» – Федір Веніславський

Молоді люди обговорюють питання мобілізації
Молоді люди обговорюють питання мобілізації

Мобілізаційний вік нижче 25 років не розглядається

На сьогодні українська влада не розглядає питання зниження мобілізаційного віку нижче 25 років. Про це повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Федір Веніславський під час пресконференції в Українському медіацентрі. Веніславський зазначив, що наразі не має жодних ініціатив щодо зменшення віку для мобілізації. Однак міжнародні партнери України періодично піднімають це питання, вважаючи вік 18-25 років найбільш ефективним для служби в армії.

Жодних ініціатив стосовно зменшення призовного віку нижче 25 років наразі немає. - Федір Веніславський.

За словами Веніславського, мобілізація в Україні відповідає потребам військового керівництва. Головною метою закону про посилення мобілізації є визначення кількості громадян, які можна мобілізувати, а також тих, хто перебуває в Україні і за кордоном, і хто має право на відстрочку.

Веніславський також зазначив, що система Резерв+ ТЦК значно спростила процес оповіщення військовозобов'язаних. Проте, демобілізації наразі не варто очікувати через складну ситуацію на фронті та зростання збройних сил агресора.

Якщо ми говоримо про боротьбу за власне існування, нам потрібне рішення про зменшення віку для участі у бойових діях. - Федір Веніславський.

Також він наголосив, що демобілізація зазвичай не відбувається до закінчення воєнних дій, оскільки ситуація на фронті залишається складною, а країна-агресор намагається збільшити кількість своїх збройних сил. Верховна Рада надала доручення Кабінету Міністрів розглянути можливість зниження віку для служби в армії.

До цього президент України Володимир Зеленський підписав закон, в якому призовний вік знижено до 25 років. Однак Міністерство оборони не підтримало законопроєкт, який надавав право на відстрочку від мобілізації чоловікам до 25 років, хто був визнаний обмежено придатними. Випадки залучення до армії молодих людей, які ще не досягли 25 років, є не поодинокими і викликають резонанс.

Діагноз "обмежено придатний" був скасований, і тепер є лише категорії "придатний" і "непридатний" для військової служби під час воєнного стану.

Читайте також