Долар зростає, нафта дорожчає: в Україні прогнозують різку зміну цін на пальне

Ціни на паливо в Україні зростають

В Україні за останній місяць ціни на бензин та дизельне паливо зросли на 1,5 гривні за літр. Про це повідомляє портал "Мінфін".

За останній тиждень вартість бензину А-92 становить 51,46 грн. за літр, А-95 - 54,44 грн. за літр, а дизельного палива - 54,64 грн. за літр.

Подорожчання бензину почалося ще у березні, коли великі мережі АЗС підняли ціни на 2 грн. Це призвело до зростання вартості палива на інших автозаправках.

Ціни на паливо в Україні варіюються залежно від регіону. Наприклад, на заході країни вони зазвичай нижчі, оскільки бензин і дизпаливо імпортується через польський кордон.

За словами Сергія Куюна, керівника консалтингової агенції "А-95", підвищення цін на паливо зумовлено зростанням їх вартості на світовому ринку нафти та коливаннями курсу гривні.

Також вплив на ціни мають загострення конфлікту між Ізраїлем та Іраном, а також зростання промислового росту в Китаї.

Нефть

Водночас пропозиція нафтопродуктів скоротилася через атаки на російські НПЗ та скорочення експорту Саудівською Аравією. Це призводить до підвищення цін при зростанні попиту.

Наразі барель нафти коштує близько 90 доларів, але при подорожчанні до 100 доларів, ціни на паливо в Україні можуть зрости на 5 гривень. Прогнозують, що подорожчання буде плавним.

Фальшиві долари в Україні

Другим фактором, впливаючим на ціни, є зростання курсу долара. Через те, що паливо закуповується за кордоном, зростання курсу долара призводить до подорожчання палива.

Експерти вважають, що подальше подорожчання палива неминуче. Точні цифри залежатимуть від нафтових котирувань.