Допомагала вчити українську. У США студенти згадують Дарію Базилевич, яку вбила Росія

Студенти зі сльозами на очах
Студенти зі сльозами на очах

Університет Індіани у США вшановує пам'ять 18-річної Дарії Базилевич, яка разом із мамою та двома сестрами загинула внаслідок російської ракетної атаки на Львів у ніч на 4 вересня. Дарія була волонтеркою, яка з кількома іншими студентами Українського католицького університету (УКУ) допомагала студентам американського університету вивчати українську мову. Про це розповідає "Голос Америки".

Львів'янка Дарія Базилевич приєднувалася до занять онлайн з Львова і працювала з групою з вивчення української мови початкового рівня. До неї, крім студентів Університету Індіани, приєднувалися охочі з університетів Пенсільванії та Міннесоти.

"Дарія стала частиною цього курсу"

Після вісті про загибель Дарії Базилевич, в університетській газеті готують статтю про неї, а викладачка курсу української мови в Університеті Індіани Софія Ашер розмістила її фотографію на кафедрі славістики.

"Це дійсно страшна новина і для мене, і для студентів... Тому що Дарія дійсно стала частиною цього курсу, цього класу", - зазначає викладачка.

Студент курсу української мови Ніка Хомерики розповів, як дізнався про загибель Дарії Базилевич.

"Я з Грузії... Ми почуваємося дуже близькими до українського народу. І всі пишуть новини про Україну. Тож коли мої друзі написали про смерть трьох дівчат і матері, тоді я впізнав прізвище... але я дуже сподівався, що це не вона... Я написав нашій викладачці, запитав, чи це Дарія, чи це наша Дарія, чи хтось інший. А потім вона підтвердила. Це було жахливо", - розповів студент.

Оскільки група була невеликою, студенти американського університету добре знайомі з Дарією Базилевич і добре її пам'ятають.

За словами Софії Ашер, Базилевич була однією з найактивніших студентів-волонтерів, які допомагали американцям вивчати українську мову.

"Наш клас зустрічався чотири рази на тиждень, ми бачилися по 50 хвилин. І бували такі тижні, коли Дарія приєднувалася щодня", - згадує Ашер.

"Була готовою поділитися власними поглядами"

Викладачка Софія Ашер розповідає, що була здивована терплячістю Дарії, яка була юною студенткою без педагогічного досвіду.

Одним з прикладів її розуміння була презентація американських студентів, коли вони повинні були розповісти про українську культуру.

"Коли ви як американський студент вивчаєте якусь тему, пов'язану з традиціями, ви знаєте дуже мало про цю країну. Тож робити презентацію у присутності представника цієї культури - це виклик... Але Дарія завжди була бадьорою і відповідала на запитання з ентузіазмом", - пише Ашер.

Студентка Джил називає Дарію милою людиною, культурно чутливою і готовою поділитися своїми поглядами.

"Ніхто з наших студентів не залишиться байдужим"

Студенти також обговорювали війну, особливо після обстрілів, коли онлайн-зв'язку Дарії та інших волонтерів заважали сигнали тривоги.

В американському університеті пригадують, що Дарія разом з іншими волонтерами допомагала американцям краще розуміти ситуацію в Україні.

Ніка Хомерики розповідає, що студенти часто ставили Дарії й іншим волонтерам питання про війну. Ці питання допомагали їм краще зрозуміти ситуацію в Україні.

Завдяки Дарії та іншим волонтерам, студенти тепер мають конкретне уявлення про життя в Україні в часи війни.

Викладачка Софія Ашер наголошує, що завдяки Дарії, для її студентів Україна перестала бути просто словом, а стала реальністю.

"Ми думаємо, що ніхто з наших студентів не залишиться байдужим до того, що сталося. Ця втрата стане першою серйозною перепиткою в їхньому житті", - каже Ашер.

Спогади Дарії про співпрацю з Університетом Індіани опубліковані на сайті Українського католицького університету.

Раніше Остап Сливинський, поет, літературознавець та викладач Українського католицького університету, поділився своїми спогадами про Дарію Базилевич, яка була його студенткою. Він цитує уривок з її есе, який його захопив і змусив задуматися.

6 вересня Львів провів прощання із Євгенією Базилевич та її доньками, які загинули внаслідок атаки 4 вересня.

Читайте також