Доступ до ринку праці у Польщі: що може незабаром змінитись для українців

Виїзд українців на роботу в Польщу
Виїзд українців на роботу в Польщу

У Польщі з'являться нові правила для мігрантів, які шукають роботу. Буде введено бальну систему та перелік дефіцитних професій, що обмежить галузі, у яких іноземці зможуть працювати. Про це повідомляє biznes.interia.pl.

Прем'єр-міністр Польщі оголосив про прийняття Радою міністрів міграційної стратегії на період з 2025 по 2030 рік. Цей документ регулює не лише питання права на притулок та доступ до території, але і доступ мігрантів, включаючи українців, до польського ринку праці.

Уряд пропонує також ввести перелік дефіцитних професій, бальну систему та верифікацію кадрових агентств. Ці зміни стосуються не лише іноземних працівників, але й польських підприємців та промислових організацій.

За словами авторів документа, "занадто ліберальна міграційна політика не може блокувати процес модернізації та автоматизації польської економіки".

"Польща буде допускати іноземців на ринок праці, щоб заповнити дефіцит у дефіцитних професіях, а також створить спеціальні правила, спрямовані на подолання дефіциту у деяких професіях", - зазначено в документі.

Особливі критерії для іноземних працівників

Критерії прийняття іноземних працівників передбачають отримання зарплати на рівні з польськими працівниками. Також мігрант повинен мати унікальні навички або працевлаштовуватись, якщо неможливо знайти польського працівника з такими ж унікальними компетенціями. Для працевлаштування також необхідно бути громадянином країн ОЕСР чи країн, з якими Польща чи Європейський Союз мають угоду про реадмісію (повернення власних громадян).

Українці, Молдовани, Грузини та Вірменці залишаться під колишніми правилами працевлаштування, але список країн, на які розповсюджується нова політика, може змінитись до кінця наступного року.

Буде введена спеціальна бальна система, в якій будуть нараховуватись бали за індивідуальні компетенції іммігранта. В'їзд до країни буде можливий лише після отримання необхідного мінімуму балів. Подібна система вже діє в Канаді та Великій Британії. Також буде складено перелік дефіцитних професій.

Уряд також планує провести перевірку ринку кадрових агентств щодо дотримання прав працівників та нормативно-правової бази. Документ також займається питаннями підприємницької діяльності іноземців.

Президент Асоціації роботодавців BCC Лукаш Бернатович зазначає, що "підприємцям не вистачає, наприклад, будівельників, експедиторів, транспортників, а медичній службі потрібні медсестри". Він також наголошує на тому, що після закінчення війни в Україні багато українців, які працюють в Польщі, повернуться додому, що призведе до дефіциту працівників.

Таку ж думку висловив і головний аналітик агентства з працевлаштування Gremi Personal Юрій Григоренко. За його словами, у цьому році у сільському господарстві та готельно-ресторанній галузі Польщі відчувається нестача працівників з Азії. "Посилення міграційної політики призведе до ще більшого дефіциту праці в цих галузях", - вважає аналітик.

Нагадаємо, що українці становлять більшість на польському ринку праці. Однак їхнє місце все частіше займають працівники з інших країн. Найбільше зростання зайнятості за останні роки відбулося серед колумбійців, непальців та аргентинців. Професіонали з Азії та Південної Америки працюють у промисловості, сільському господарстві та будівництві, які раніше традиційно займали українці.

Читайте також