Доводиться чекати понад 7 років: у Польщі затягують розгляд заяв на видачу карток побуту

Затяжність процесу отримання карток побуту
Затяжність процесу отримання карток побуту

У Польщі зафіксували проблеми з обробкою заяв на отримання карток побуту іноземцями. Про це повідомляє видання "Хвиля", з посиланням на інформацію з Yavp.pl.

Згідно з даними урядового аудиту, середня тривалість розгляду заяв на отримання карток побуту іноземцями значно зросла, а порушення щодо їх обробки стали поширеними.

Зокрема, під час перевірки воєводських установ виявили, що 60% справ було розглянуто з порушенням норм законодавства. Аудитори зазначили, що часто порушення стосувалися бездіяльності та надмірної затягування розгляду справ щодо іноземців.

Також встановили, що працівники воєводських установ не пояснювали іноземцям їхні права та обов'язки під час подачі заяв на отримання карток побуту. Крім того, іноземцям вимагали надавати документи, які вже були у володінні установи або непотрібні для розгляду справи.

Проблему з обробкою заяв на отримання карток побуту викликає зменшення персоналу воєводських установ, а також збільшення обсягу роботи через зростання кількості іноземців, які подають такі заяви. У 2023 році це число досягло 614 тисяч, що на 86 тисяч більше, ніж у попередньому році.

Зараз розглядається введення електронного подання заяв на отримання карток побуту та електронного ведення справ, що може сприяти поліпшенню ситуації. Очікується, що це буде реалізовано до 2027 року.

"60% справ було проведено з порушенням чинних норм. Порушення стосувалися головним чином бездіяльності, а іноді й вражаючого затягування розгляду справ щодо іноземців", - розповів Пшемислав Шевчик з Вищої контрольної палати.

"Середня тривалість розгляду заяв на отримання карток побуту становила: у Лодзькій воєводській установі в 2021 році - 384 дні, у 2022 році - 781 день, у Сілезькій воєводській установі в 2021 році - 365 днів", - повідомив Шевчик.

Читайте також

Що цікавого подивитися у Відні
вчора, 18:41 249 переглянули
Що цікавого подивитися у Відні
Що подивитись в Ірландії за 4 дні
25.09.2024 - 17:50 401 переглянули
Що подивитись в Ірландії за 4 дні