Драма про одеську жіночу в'язницю признана найкращою стрічкою року на Словацькому кінофестивалі

У Словаччині оголосили переможців Національної кінопремії «Сонце в сітці». Українська стрічка «Цензорка» спільного виробництва України, Словаччини та Чехії здобула головний приз.

Фільм удостоївся 4 головних нагород – «Найкращий ігровий фільм», «Найкращий сценарій», «Найкраща акторка» (українка Ірина Кір‘язева) та «Найкращий режисер» (словак Петер Керекеш).

«Цензорка» – дебютна повнометражна ігрова картина словацького постановника і драматурга Петера Керекеша. Фільм розповідає історію молодої жінки Лесі, яку було засуджено до ув'язнення в одній із виправних установ Одеси. Вона щойно народила первістка і потрапила у світ, населений лише жінками: ув'язненими, медсестрами та наглядачками, жінками різного віку, дружинами та вдовими, дочками, сестрами, вагітними та матерями з дітьми. Якби не колір уніформи, іноді важко було б сказати, хто є хто.

Зйомки проходили в Одесі у 2019 році. Від України до знімальної групи долучився продюсер Денис Іванов за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Прем’єра пройшла на Венеційському кінофестивалі, де картину відзначили нагородою за найкращий сценарій у конкурсній секції «Горизонти».

Стрічка також отримала нагороду «Срібний Х’юґо» за найкращу режисуру на Міжнародному кінофестивалі в Чикаґо, нагороду арабських критиків за європейський фільм на Каїрському міжнародному кінофестивалі, а також Ґран-прі Міжнародного кінофестивалю Les Arcs у Франції.