Дрон, який вибухнув на території ЗАЕС, вразив обладнання спостереження та військову техніку

Запорізька АЕС атакована дронами

На території Запорізької атомної електростанції, 7 квітня, сталися атаки трьох дронів. Вони пошкодили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердило цю інформацію.

«Після одержання звіту від ЗАЕС про атаки безпілотників, експерти МАГАТЕ виїхали на місце події. Вони підтвердили фізичний вплив вибухів безпілотників, включаючи пошкодження спостережної та зв'язкової системи. Під час перебування на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по наближаючому безпілотнику. Після цього стався вибух біля будівлі реактора», - зазначено у повідомленні.

МАГАТЕ також повідомило, що знайшло залишки безпілотників у різних місцях на станції. Одне з них було знайдено біля пошкодженого військового транспортного засобу, поруч з яким були сліди крові, що свідчить про жертву.

Організація також повідомила, що на місці події відбувалися вибухи та стрілянина протягом дня. Також було почуто постріли з артилерії поруч із Запорізькою АЕС.

Незначні пошкодження у результаті атаки

Команда МАГАТЕ не знайшла жодних структурних пошкоджень, важливих для ядерної безпеки. Однак було виявлено незначне обгорання верхньої частини даху реактора 6-го енергоблока і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора.

«Незважаючи на те, що пошкодження на енергоблоці №6 не загрожувало ядерній безпеці, це серйозний інцидент, який міг підірвати цілісність системи захисту реактора», - зазначив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Гроссі також засудив будь-які атаки на атомні електростанції і закликав військових поважати принципи захисту ядерних об'єктів.

Нагадаємо, що 7 квітня стався вибух дрона на території Запорізької АЕС. Українська сторона заявила, що не має нічого спільного з цим інцидентом.