Друге можливе президентство Трампа: чому члени НАТО стурбовані — ЗМІ

Фото Трампа з флагами НАТО
Фото Трампа з флагами НАТО

Проблеми відданості США НАТО на президентських виборах

Дональд Трамп, коли був президентом, не завжди виказував свою відданість НАТО, і це вплине на дискусії лідерів Альянсу на саміті у Вашингтоні. Окрім того, Трамп висловив сумніви стосовно дотримання статті 5 Основоположного договору НАТО, яка зобов'язує членів Альянсу прийти на допомогу один одному.

Організація Північноатлантичного договору була заснована для захисту Європи від Радянського Союзу. З тих пір кількість членів Альянсу зросла до 32 країн. Стаття 5 Основоположного договору зобов'язує членів Альянсу захищати один одного, вважаючи напад на одного члена нападом на всіх.

Стаття 5 була задіяна лише після терористичних атак 11 вересня 2001 року. Альянс використовував свої ресурси для боротьби з тероризмом, участі у воєнних акціях та тренуванні військових підрозділів.

Трамп зробив висновки після своєї передвиборної кампанії 2016 року щодо нерівномірного розподілу витрат на оборону серед країн-членів НАТО. Він вимагав, щоб країни витрачали не менше 2% ВВП на оборону. На саміті в Брюсселі в 2017 році Трамп відмовився чітко підтримати положення про колективну оборону Альянсу, що розчарувало союзників США в Європі.

Наразі є вісім країн-членів НАТО, які не витрачають необхідні 2% ВВП на оборону. Це створює проблему і детермінує майбутню відданість США НАТО на президентських виборах.

Джерело: ZN.UA/UKRAINE/ternopil-zaboronili-provaditi-protesti-u-chempionati-monci-ukrajini-zi-shakhtarem-396340_.html">ZN.UA

Читайте також