ДТЕК втратив 50% генерації електроенергії через російські обстріли – гендиректор Yasno

Російська атака на енергосистему України стала найбільшою за весь час повномасштабного вторгнення

Генеральний директор YASNO (постачальник електроенергії та газу) Сергій Коваленко повідомив, що російська атака на енергосистему України є найбільшою за всю історію повномасштабних вторгнень.

Розмір пошкоджень від атаки

За словами Коваленка, оцінка повного розміру пошкоджень потребує додаткового часу. "Якщо говорити про групу ДТЕК, то втрачено 50% генераційних об'єктів. Скільки потрібно часу і грошей на відновлення - будемо з'ясовувати ще декілька днів. Але можу сказати точно, що цей процес займе тривалий час", - зазначив Коваленко.

Атака на енергетичну інфраструктуру

За словами Коваленка, російські війська застосували 60 дронів та 90 ракет для обстрілу енергетичної інфраструктури кількох регіонів одночасно. "Ворог атакував одразу генеруючу та розподільчу системи. Було пошкоджено близько 20 підстанцій та ДніпроГЕС. Пошкоджено також трансформатори та мережеві вузли, які розподіляють енергію. Тож цю атаку можна вважати комплексною, оскільки вона знижує здатність нашої системи генерувати та передавати електроенергію", - розповів Коваленко.

Ситуація з відновленням електроенергії

На сьогоднішній день всі області та міста України мають відновлену електроенергію, однак найскладніша ситуація є у Харкові, оскільки це місто найбільше постраждало внаслідок атаки на енергосистему.

Раніше мер Ігор Терехов повідомив, що внаслідок ворожих обстрілів у Харкові зруйновано трансформаторні підстанції та ТЕЦ, а точна дата відновлення електроенергії поки що невідома.

Атака на Київщину

Також було зафіксовано атаку на Київщину вранці. Ворожі ракети спричинили збої в електропостачанні трьох районів області, в результаті чого близько 400 будинків залишилися без електроенергії.