Дуда розпочинає процедуру помилування затриманих експосадовців МВС Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що розпочинає процедуру помилування колишнього керівника МВС країни Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка.

Таку заяву Дуда зробив під час телевізійного звернення, коли поруч із ним перебували дружини двох ув'язнених, повідомляє агентство Bloomberg.

Польський президент висловив сподівання, що помилування допоможе "пом'якшити напруженість", що виникла в Польщі. Повідомлень про те, як ставляться до таких намірів в уряді, поки що не надходило.

Раніше Камінського і Вонсика затримали в президентському палаці у Варшаві, куди вони прибули на запрошення президента країни Анджея Дуди. Вони керували МВС у колишньому польському уряді. Посадовців визнали винними в перевищенні повноважень у межах справи, що стосувалася подій ще 2007 року. У 2015 році Дуда амністував обох. Але у нинішньому польському уряді запевняють, що глава держави не мав права цього робити.

Видання нагадує, що Камінський, який очолював CBA у 2007 році, намагався тоді довести, що тодішній віцепремʼєр Польщі Анджей Леппер брав хабарі за допомогу в дезактивації (усунення радіоактивних або бойових хімічних речовин) земельної ділянки в одному з воєводств Польщі. Проте це не підтвердилося. У 2015 році Анджей Дуда помилував їх та ще двох працівників СВА, після цього справу закрили. Після помилування Маріуш Камінський став міністром внутрішніх справ Польщі.

Окрім того, у 2015 році Камінський та Вонсік були визнані винними у скоєних у 2007 році махінаціях із земельними ділянками та корупції. У 2015 році рішенням президента Дуди їх помилували. Наприкінці 2023 року у тій самій справі їх засудили до двох років ув'язнення і позбавили депутатського статусу.

При цьому депутати Сейму від колишньої провладної партії "Право і справедливість". вважають вирок Камінському та Вонсіку незаконним та політично мотивованим і вимагають його скасування.

Протести через затримання колишніх керівників МВС

У Польщі відбулись протести через затримання на території президентського палацу колишніх керівників МВС Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка.

За словами протестувальників, вони не очікували, що Камінський і Вонсік будуть затримані біля президентського палацу.