Два роки тому пішов на дно крейсер «Москва». Як це було (відео)

Українські захисники знищили флагман Чорноморського флоту РФ ракетний крейсер "Москва"

13 квітня 2022 року, після двох років українського ополчення, українські захисники успішно знищили флагман Чорноморського флоту РФ, ракетний крейсер "Москва". За допомогою українського протикорабельного ракетного комплексу "Нептун" було нанесено два удари по кораблю. Цей подвиг став важливим внеском в боротьбу України за незалежність та безпеку.

Там було багато трупів і в основному порятунок відбувався дуже сумно. Корабель втратили, він потонув, його не змогли відбуксирувати... Я надивився, що було на "Москві", і не хотів далі бачити, що посередині моря вмираєш. Це дуже страшно. І я відмовився

Російський полонений моряк, який перейшов у піхоту після невдалого порятунку крейсера "Москва", розповів про жахливу ситуацію на кораблі та спроби врятувати моряків. Його розповідь свідчить про те, що на "Москві" сталося серйозне лихо, якого не вдалося уникнути.

Останні перемовини та затонування крейсера "Москва"

Москва, перший, дві пробоїни, гвинт став, закрився, крен 30 градусів, ляже на бік. Підтверджую - пробоїна нижче за ватерлінію, місток відрізаний

Українські військові оприлюднили аудіозапис останніх перемовин на крейсері "Москва" перед його затонуванням. Зв'язковий екіпажу сповіщав про критичну ситуацію на кораблі та підтверджував тяжкі пошкодження.

Режим РФ призупинив розслідування справи про затоплення "Москви"

Слідчий комітет РФ припинив розслідування кримінальної справи про затоплення крейсера "Москва" та оголосив, що підозрюваний втік від слідства. Це рішення російського СК свідчить про його незацікавленість у встановленні причин та відповідальних за затоплення корабля. Україна продовжує розслідування та домагається справедливості.

Рештки "Москви" стали частиною підводної культурної спадщини України

Рештки ракетного крейсера "Москва", які перебувають на дні Чорного моря, були занесені до реєстру підводної культурної спадщини України. Це надає можливість провести огляд решток корабля та організувати їх підйом, а також підняти озброєння. Знання про історію та причини затоплення "Москви" має велике значення як для України, так і для міжнародної спільноти.

Відео про затоплення крейсера "Москва"