Дві країни вирішили об'єднатися в одну

12 січня 1974 року Лівія та Туніс оголосили про створення Арабської ісламської республіки шляхом об'єднання. Згідно з угодою, нова держава мала одну спільну конституцію, прапор, президента та органи влади. Проте через суперечки між керівниками країн, референдум про об'єднання так і не відбувся, і проект створення спільної республіки провалився.

Ідея об'єднання країн Північної Африки виникла ще у 1930-х роках, в рамках панарабської ідеології. Президент Тунісу Хабіб Бургіба пропагував ідею створення єдиної держави на території Тунісу, Лівії, Алжиру, Марокко і Мавританії з 1957 року. Подібні плани мав і лідер Лівії Муаммар Каддафі.

11 січня 1974 року на острівному регіоні Джерба відбулось підписання Джербської декларації, яка передбачала створення Арабської ісламської республіки на територіях Тунісу та Лівії. У декларації було зазначено готовність утворити нову державу з однією конституцією, прапором, президентом, армією, урядом та законодавчими та судовими органами. Референдум з цього питання мав відбутися 18 січня 1974 року.

Однак уже через кілька днів після підписання декларації виявилися розбіжності. Частка населення Тунісу виступила проти об'єднання, оскільки не бажала відмовлятися від своєї незалежності. Також були помітні різниці в політичних режимах двох країн. Туніс використовував французьку модель лібералізації і соціальних реформ, відокремивши релігійні інститути від держави. Лівія ж була ісламізованою, а її лідер Каддафі відстоював антизахідну політику. Бургіба бачив співтовариство як конфедерацію або міжнародну організацію, тоді як Каддафі мріяв про повне поглинання обох держав, щоб протистояти Заходові.

В результаті референдуми так і не відбулися. Проект помер до народження. Уже 25 січня 1974 року під час зустрічі Бургіби і Каддафі в Женеві було офіційно оголошено про відміну Джербської декларації, а 1 лютого депутати туніського парламенту відхилили проект угоди. У 1977 році остаточно відмовилися від ідеї створення Арабської ісламської республіки. Лише в 1989 році було реалізовано проект "Союз арабського Магрибу" - міжнародної організації, спрямованої на економічну і політичну інтеграцію арабських країн Північної Африки, включаючи Лівію, Туніс і Алжир.