Є нюанси: за яких умов українці можуть отримати пенсію у Німеччині

Українці отримання пенсії у Німеччині
Українці отримання пенсії у Німеччині

Українцям розповіли про умови призначення пенсій у Німеччині.

Як повідомляється на сайті Deutsche Renteversicherung, багато українців, які залишили Україну через вторгнення Росії, зупинилися в Німеччині. Часто у них виникають запитання про призначення німецьких пенсій після 50 років.

Однак отримати пенсію за віком у Німеччині можна лише з 63 років. І то за наявності 35 років пенсійного стажу і лише з відрахуваннями.

Єдині пенсійні правила діють для всіх, хто сплачує внески до пенсійного фонду країни. Це стосується і біженців з України. Автоматично отримати німецьку пенсію у 57 чи 60 років через вік неможливо. Право на виплату не залежить від національності чи юридичного статусу особи.

Основна умова для отримання пенсії у 63 роки – наявність 35-річного стажу платежів до німецької системи.

Таким чином, при виконанні певних умов, виплата пенсії можлива за відрахуваннями в залежності від місяця, в якому вийшли на пенсію. Якщо платили пенсійні внески протягом 45 років, можна отримати дострокову пенсію без відрахувань незалежно від національності.

Біженці з України мають право на державну пенсію нарівні з іншими мешканцями країни за наявності щонайменше 5 років пенсійних внесків.

Є винятки, коли пенсія може бути призначена раніше за наявності договору з іншою країною про взаємне визнання трудового стажу. Угоди діють із країнами ЄС, Великою Британією, Ісландією, Норвегією, Швейцарією та іншими державами.

Проте Україна не входить до цього списку, тому біженці з України мають працювати у Німеччині протягом не менше 5 років зі сплатою пенсійних внесків, щоб отримати німецьку пенсію.

Також нагадуємо, що Німеччина може перейти на "міжнародне фінансування" потреб України.

Читайте також