Екоцид: в Україні оцінили шкоду навколишньому середовищу від війни

Зруйноване поле битви із забрудненим навколишнім середовищем
Зруйноване поле битви із забрудненим навколишнім середовищем

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Світлана Гринчук повідомила, що станом на вересень 2024 року було зафіксовано більше 6 тисяч екологічних злочинів, а завдана шкода оцінюється принаймні в 2,6 - 2,7 трлн грн.

"Уже зафіксовано понад 6 тисяч різних кейсів. За підрахунками, це десь 2,6-2,7 трлн гривень. Шкода, яку завдали довкіллю, є однією з найбільших у грошовому еквіваленті, оскільки вона включає в себе велику кількість знищених сільськогосподарських угідь, лісових масивів природоохоронної і промислової цінності, а також забруднених водних ресурсів", - заявила Гринчук в інтерв'ю Укрінформу.

За її словами, щодня спостерігаються пожежі на сотнях гектарів лісів, для ліквідації яких неможливо використовувати звичайні методи через наявність мін. Кількість лісів з мінами оцінюється у 0,5 млн га.

Гринчук також зазначила, що наразі 20% природоохоронних територій України перебувають під окупацією або в зоні бойових дій. Фахівці міністерства оцінюють, що збитки для природно-заповідного фонду України складають майже 650 млрд грн.

Читайте також