Економіку РФ тримає на плаву лише війна в Україні - ЗМІ

Війна в Україні тримає російську економіку
Війна в Україні тримає російську економіку

Втручання в Україну - єдине, що не дозволяє Росії зануритися в рецесію. Таку думку висловили економісти, опитані журналом Business Insider.

Згідно з Джей Загорським, економістом і професором з ринків Квестрема Бізнес-школи Бостонського університету, величезний військовий бюджет Росії підтримує її знижену економіку. Але це лише тимчасове рішення для зростаючих економічних проблем Росії, таких як інфляція, валютні та бюджетні проблеми.

«Російська економіка зараз підтримується великими державними витратами, тому у жодному секторі економіки, де російський уряд закуповує товари, не буде зниження», - сказав Загорський, звертаючи увагу на закупівлю Кремлем військового одягу, взуття, боєприпасів та продовольства в рамках військових дій проти України. «Тому, якщо не було б війни, наступила б рецесія».

За словами Юрія Городниченка, економіста і професора Каліфорнійського університету в Берклі, доки триває війна, час спаду в російській економіці залишається невизначеним. Наступного року РФ виділить рекордні 13,2 трильйона рублів на оборонний бюджет, що сприятиме стимулюванню її економіки. Але такі значні витрати не можуть тривати безкінечно, зауважує Городниченко.

«Завдяки державним грошам вони можуть підтримувати економіку, але настане час, коли уряд закінчиться гроші, і почнеться рецесія», - додає він.

Загорський вважає, що інфляція - одна з найбільших проблем. За даними офіційної статистичної служби Росії, у серпні споживчі ціни зросли на 9% порівняно з попереднім роком.

Але Загорський стверджує, що інфляція може бути навіть вищою, посилаючись на практику Радянського Союзу, який занижував показники інфляції під час холодної війни.

Городниченко стверджує, що російська економіка також страждає від валютних проблем через обмежений доступ Росії до долара через західні санкції. Це обмежує можливості Москви у торгівлі, особливо нафтопродуктами, які становлять значну частину її доходів.

Росія звернулася до альтернативних валют, таких як китайський юань, але китайські компанії все менше наважуються бізнесувати з Росією, боючись подвійних санкцій США та інших західних країн.

Джерело: УНІАН

Читайте також