Експерт пояснив, кого найбільше зачепить дефіцит електроенергії взимку

Електроенергія взимку - дефіцит і негативні наслідки
Електроенергія взимку - дефіцит і негативні наслідки

Українські енергетики мають намір підготувати 14-15 ГВт генерувальних потужностей до початку грудня 2024 року, враховуючи відновлену генерацію. Очікується, що це не зможе повністю покрити дефіцит у розмірі близько 4 ГВт, який неможливо компенсувати за допомогою імпорту.

Про це повідомив виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст України (АЕГУ) Святослав Павлюк під час дискусії "Зберігаючи світло: битва за українську електромережу", організованої Wilson Center.

"Це (дефіцит генерації - ред.) загалом становить до 20% виробітку. Це насправді оптимістична картина. Я б сказав, що це оптимістична картина", - сказав він.

За словами Павлюка, українська енергосистема у 2023 році мала 18 ГВт доступної потужності, проте після серії ворожих атак на енергетичну інфраструктуру, робоча потужність скоротилася до 10 ГВт до липня 2024 року.

Нині, відзначив експерт, основною генеруючою потужністю в українській енергосистемі є три атомні електростанції з загальною встановленою потужністю до 8 ГВт. Однак, деякі енергоблоки не можуть працювати на повне завантаження через несправність обладнання. Також близько 50% потужностей гідроелектростанцій, які мали загальну встановлену потужність до 6 ГВт до війни, пошкоджено. Крім того, доступна потужність теплових електростанцій і когенерації становила 5,5 ГВт станом на серпень.

У сфері відновлюваних джерел енергії, Україна втратила 80% потужностей вітрових станцій і 20% потужностей сонячних електростанцій на окупованих територіях.

За прогнозами Павлюка, взимку основний тягар відключень електроенергії ляже на населення, оскільки неможливо відключити сектор оборони, підприємства централізованого тепло- і водопостачання та об'єкти критичної соціальної інфраструктури.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також

ЄС хоче забрати до 10% річного доходу Meta
сьогодні, 00:35 63 переглянули
Прапор ЄС і грошові купюри