Експерт пояснив зміни у тарифах на електроенергію: диявол у деталях

Диявол у деталях нових тарифів на електроенергію
Диявол у деталях нових тарифів на електроенергію

Регулятор енергетичного ринку пропонує підвищити цінові обмеження на ринку електроенергії

Регулятор енергетичного ринку України розробив проект постанови, яка передбачає збільшення цінових обмежень (прайс-кепів) на деяких сегментах ринку електроенергії. Про це повідомив Андріан Прокіп, експерт у сфері української енергетики, на своїй сторінці у Facebook.

"Регулятор пропонує підвищити прайс-кепи на 23% - з 5 600 до 6 900 грн за МВт∙год у період з 11 до 17 години", - заявив Прокіп.

Проте експерт вважає, що в ці години реальна ціна на ринку часто нижча за запропоновані цінові обмеження.

Прокіп наводить приклади, коли ринкова ціна на електроенергію значно відрізнялася від цінових обмежень. Наприклад, 3 вересня вона становила 5 200 грн за МВт∙год, а 13 вересня впала до 855 грн. Є навіть години, коли ринкова ціна складає всього 100 грн, як 18 вересня з 12 до 15 години.

Прокіп підкреслює, що імпорт електроенергії потрібний переважно в години вечірнього піку, коли ціни вищі. Тому змінювати цінові обмеження саме в денний час викликає сумніви у доцільності.

Варто зазначити, що практика встановлення цінових обмежень, які нижчі за ринкові ціни, без криз на ринку, не відповідає європейським стандартам і не викликає згоди енергетичного співтовариства.

Читайте також