Експерт роз'яснив "оподаткування пенсій" в Україні: що насправді відбувається

Картинка експерта, роз'яснює відбуваюче оподаткування пенсій в Україні
Картинка експерта, роз'яснює відбуваюче оподаткування пенсій в Україні

Останнім часом у ЗМІ з'явилася неправдива інформація щодо оподаткування пенсій. Експерт з пенсійного права Сергій Коробкін спростував ці чутки та пояснив справжню ситуацію з оподаткуванням пенсій в Україні.

Коробкін розповів, що новина про оподаткування пенсій, які перевищують три мінімальні зарплати, є помилковою. Він пояснив, що деяка людина знайшла старе роз'яснення Державної податкової служби та поширила цю новину, а потім її передрукують інші сайти.

Експерт наголосив, що це роз'яснення датується 2015 роком і посилається на застарілі норми Податкового кодексу. Він підкреслив, що на сьогоднішній день ця норма вже не діє.

Коробкін нагадав, що у 2018 році Конституційний суд визнав оподаткування пенсій незаконним і суперечним принципам Конституції. Він зазначив, що введення оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається оподаткування, суперечать принципам правової визначеності, передбачуваності та справедливості.

Ідентифікація пенсіонерів / Фото: Unsplash

Після рішення Конституційного суду оподаткування пенсій було вилучено з Податкового кодексу. Зараз жодного податку з пенсій не стягується, зауважив журналіст.

Коробкін зазначив, що існують обмеження щодо максимального розміру пенсій та виплат працюючим пенсіонерам. Він пояснив, що це не податок, але це спосіб економії бюджетних коштів. На сьогоднішній день максимальна пенсія становить 23 610 грн, що дорівнює 10 прожитковим мінімумам.

Щодо майбутніх змін, Коробкін зазначив, що Верховна Рада повинна ухвалити остаточні зміни до Податкового кодексу, які передбачають збільшення податків та розміру військового збору. Проте, оподаткування пенсій не передбачається згідно з проєктом документа, наголосив журналіст.

Читайте також