Експерт розкрила деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

Деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП
Деталі майбутніх змін у оподаткуванні ФОП

З 1 січня 2025 року українські підприємці стикнуться зі значними змінами в системі оподаткування.

Про це повідомила бухгалтер Олена Кистриця під час ефіру з Юрієм Романенком, аналізуючи законопроект №11416.

За словами експерта, усі ФОПи будуть зобов'язані сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) і військовий збір. "Перша група буде платити 800 гривень ЄСВ і 800 гривень військового збору. На хвилинку, перша група буде платити приблизно 2000 гривень", - зазначила Кистриця.

Для другої групи ФОПів податкове навантаження зросте ще більше. "ФОП другої групи раніше платив 1420 гривень і нічого більше. Тепер він буде платити 1600 гривень єдиного податку, плюс 800 гривень ЄСВ, плюс 800 гривень військового збору. Всього - 3200 гривень", - пояснила бухгалтер.

ФОП

Третя група ФОПів, крім існуючого податку в 5% від обороту, повинна буде додатково сплачувати 1% військового збору. "Це досить багато. Оскільки оборот третьої групи - це не прибуток, а оборот. Якщо у людини 10% прибутку, вона віддавала до сьогодні 5% державі, 1% банку за зняття. І залишала собі 4%. Тепер вона залишатиме собі 3%", - підкреслила Кістриця.

Експерт висловила занепокоєння, що нові податки можуть негативно вплинути на малі підприємства, особливо в умовах економічної кризи. "Не люблять у нас ФОПів, незалежно від того, що ми говоримо", - підсумувала Олена Кистриця.

Варто зазначити, що законопроект ще не прийнято, але, за словами Кістриці, в ньому зазначено, що він має набути чинності з 1 жовтня 2024 року. "Таке відчуття, що вони під ялинку його приймуть, а ми будемо платити податки з 1 жовтня", - припустила експерт.

Читайте також