Експерт розповів про нові правила виплати пенсій українцям за кордоном

Пенсії для українців за кордоном
Пенсії для українців за кордоном

Експерт з пенсійного права Сергій Коробкін розповів про зміни у правилах виплати пенсій українцям, які тимчасово проживають за кордоном. За його словами, останні два роки відбулися значні зміни у процедурах відновлення та продовження пенсійних виплат.

"За останні два роки, і в цьому році також відбулися суттєві зміни в правилах відновлення і продовження виплати пенсій. Більше того, ідентифікацію тепер повинні проходити не тільки переселенці", - зазначив Коробкін.

Експерт пояснив, що тепер не лише переселенці, а й особи, які тимчасово проживають за кордоном, мають проходити ідентифікацію щорічно. Це можна зробити дистанційно, без відвідування Пенсійного фонду. Є кілька способів: через портал електронних послуг Пенсійного фонду, використовуючи електронний підпис, або за допомогою відеоконференцзв'язку з органами Пенсійного фонду, або надіслати заяву в Пенсійний фонд поштою разом з документом з консульства, що підтверджує особу живою", - розповів Коробкін.

Виплата пенсій / Фото: Донецька ОДА

З квітня 2024 року до закону "Про загальнобов'язкове державне пенсійне страхування" додано статтю 47.1. В ній зазначено, що виплата пенсій особам, які тимчасово проживають за межами України, здійснюється на поточні рахунки, відкриті в установах українських банків, за умови проходження річної ідентифікації до 31 грудня", - пояснив Коробкін.

Проте експерт вказав, що ця стаття суперечить статті 49 того ж закону: "Там написано, що призупиняється виплата на весь період проживання за кордоном, а тут написано, що можна платити за умови ідентифікації. Тут є певне суперечливе тлумачення".

Коробкін також розповів про нову норму, введену в 2023 році: "Вона говорить, що в період дії воєнного стану в Україні документи, необхідні для призначення або відновлення пенсії, можуть бути направлені поштою. Це стосується осіб, які через воєнні дії покинули Україну, тимчасово проживають за кордоном і отримали там тимчасовий захист або статус біженця".

Експерт підкреслив, що продовження та відновлення пенсії - це різні процедури: "Щоб уникнути припинення виплати, потрібно пройти ідентифікацію: особисто з'явитися в Пенсійний фонд або надіслати заяву з-за кордону поштою. Це трохи складніше, але альтернативи немає".

Читайте також