Експерт розповів про проблеми окупантів на Запорізькій АЕС

Проблеми на ЗAЕS з кожним днем зростають. Питання не обмежуються тільки зміною палива, яке передбачене проєктом. Проблеми стосуються забезпечення станції електроенергією, охолодження активних зон реактора, кваліфікації персоналу та мінування станції. Таку заяву зробив Григорій Плачков, ексголова Державної інспекції ядерного регулювання України.

З початку війни ЗAЕS перебуває під контролем окупантів і є засобом їхнього шантажу. Ця політика буде продовжуватися, вважає Плачков. Зокрема, він співставляє вибухи дронів з масштабними ударами до енергосистеми.

Ці вибухи дронів схожі на спецоперацію для відвертання уваги світової спільноти від того, що вони наробили своїми масштабними ударами 22-29 березня з нашою енергосистемою.

Плачков також наголошує, що на ЗAЕS є багато проблем, пов'язаних з паливом у активних зонах реактора. Наявність різного палива без теплогідравлічних та фізико-хімічних розрахунків може призвести до складних проблем. Він також висловлює сумніви стосовно спеціалістів, які залишилися на станції.

Проблеми забезпечення станції електроенергією та охолодженням активних зон реактора також є серйозними. Зокрема, навіть при відключенні електропередач працює дизельний генератор, але внаслідок окупації було вже кілька блекаутів.

Станція також знаходиться під загрозою через мінування, присутність військових та нерозуміння щодо обладнання російських військових. Однак, Плачков зауважує, що військова безпека й радіаційна безпека нічим не пов'язані.

Затримка прийняття законопроєкту про національну безпеку США відбувається при погіршенні ситуації на АЕС і може призвести до ще більшої загрози для України. Це стосується ймовірного розширення цілей атак, включаючи гідроелектростанції.

Останні ракетні атаки Росії є спробою занурити країну в темряву.

Адрієн Вотсон, речниця Ради національної безпеки США, закликала Палату представників Конгресу США ухвалити двопартійний додатковий законопроєкт про національну безпеку, що дозволить надіслати Україні більше засобів протиповітряної оборони.