Експерт з кібербезпеки попередив про можливі перебої у роботі Vodafone та lifecell

На думку Олександра Федієнка, абоненти Vodafone та lifecell можуть стикнутися з проблемами у роботі своїх мобільних операторів. За його словами, якщо один з операторів не відновить своє ядро, то це може спричинити перебої в роботі двох інших операторів, оскільки мережа буде перевантажена на рівні доступу. Якщо таке станеться, оператори змушені будуть обмежити кількість послуг, які надають через мережу.

Федієнко зазначив, що є способи запобігти таким проблемам. Операторам необхідні додаткові ресурси смуг радіочастот, щоб зняти навантаження з базових станцій. Крім того, можна спробувати перевести інфраструктуру доступу проблемного оператора на Vodafone та lifecell. Це може бути дуже радикальним кроком, але варто підкоротити.

Варто зазначити, що після масштабної атаки на Київстар, українці поспішили придбати річний запас eSIM інших операторів упродовж одного дня.

Нагадаємо, що 12 грудня стався збій у роботі мобільного оператора Київстар через атаку хакерів на його ядро. Станом на 20:00 12 грудня було частково відновлено фіксований зв'язок, але відновлення інших послуг може зайняти час.

Про відповідальність за атаку на Київстар заявили російські хакери з групи "Сонцепек". В ході атаки була пошкоджена внутрішня мережева інфраструктура, яка забезпечує зв'язок не лише абонентів, а й ЗСУ.

Після цієї кібератаки Lifecell та Vodafone також відчули навантаження на своїх каналах обслуговування.

Тут можна знайти посилання на додаткові статті:

  • Масштабний збій у Київстарі: що зараз відомо та коли очікувати відновлення
  • Масштабний збій у роботі Київстару: соцмережі вибухнули обуренням та мемами
  • Драма Київстару. Хто залишиться "поза зоною" назавжди?
  • Тримай WiFi. Vodafone закликає українців долучитися до ініціативи