Електронна трудова книжка: переваги та як "отримати"

Запущено електронні трудові книжки в Україні

Український Пенсійний фонд запустив електронні трудові книжки, які дозволяють роботодавцям та працівникам вносити інформацію про трудову діяльність.

Головні переваги е-трудової книжки в Пенсійному фонді:

  • Відсутність ризику втрати та пошкодження даних про трудову діяльність.
  • Перевірка та підтвердження інформації про трудовий стаж в реальному часі.
  • Високий рівень захисту даних та аутентифікації.
  • Автоматичне призначення пенсії у майбутньому.

Зараз трудова книжка оцифровується та формує її електронний варіант, а паперова зберігається за бажанням працівника.

Електронну трудову книжку можна знайти у особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Інформацію до неї можуть додавати як працівники, так і роботодавці.

Для внесення даних потрібно мати скановані кольорові копії всіх сторінок трудової книжки в хронологічному порядку та документи, що містять записи з основної трудової книжки або інші документи, що підтверджують стаж.

Електронна трудова книжка містить інформацію про основне місце роботи з 2004 року, оскільки введення поняття страхового стажу стало обов'язковим згідно із Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Для попередніх періодів враховувався трудовий стаж.

Якщо особа почала працювати до 2004 року, потрібно особисто додати інформацію разом із сканованими копіями документів, записів у трудовій книжці та інших документів.

У електронну трудову книжку необхідно включити всі документи, які впливають на розрахунок стажу, включаючи документи про освіту, свідоцтво про народження дитини (в разі жінок), військовий квиток та інші документи.

Раніше Пенсійний фонд розповів про використання електронної трудової книжки під час оплати лікарняних.