Енергетична безпека під загрозою: "Укренерго" на межі втрати європейської сертифікації

Укренерго під загрозою втрати європейської сертифікації
Укренерго під загрозою втрати європейської сертифікації

Україна ризикує втратити сертифікацію "Укренерго", що загрожує енергетичній безпеці країни. Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Олександр Харченко. Його заява стосується офіційного листа від Секретаріату Енергетичного Співтовариства, який попереджає про можливу втрату сертифікації.

Проблема полягає в незадовільному корпоративному управлінні "Укренерго". Відставку подали два незалежних члена Наглядової Ради компанії, які поскаржилися на політичний тиск. Це спричинило дисбаланс у складі Наглядової Ради, де повинні переважати незалежні члени.

За словами Харченка, Секретаріат Енергетичного Співтовариства обурений надмірною владою Міністерства енергетики над державними енергетичними компаніями. Це суперечить європейським правилам. Крім того, статут компанії потребує змін для забезпечення незалежності "Укренерго". Також, не було створено окремого підрозділу для координації операторів в паливно-енергетичному комплексі.

Якщо сертифікація буде втрачена, то Україні буде важко імпортувати електроенергію з Європи, що особливо проблематично взимку. Також, ринок електроенергії України зазнає шкоди, а українська енергомережа може втратити синхронізацію з європейською.

Харченко наголосив, що для співпраці з європейською енергосистемою, "Укренерго" має бути сертифікованим. Інакше, тривалість та частота відключень електроенергії зростатимуть.

Якщо сертифікація втратиться, то "Укренерго" більше не зможе брати участь у ENTSO-E. Це суттєво позначиться на енергетичній системі України і призведе до відсутності імпорту електроенергії та неможливості балансування енергосистеми з Європою.

Читайте також