«Енергоатом» спростував фейк про позаштатну ситуацію на Хмельницькій АЕС

Фейк про радіаційну аварію на Хмельницькій АЕС

На Хмельницькій атомній електростанції (АЕС) не відбулося ніякої позаштатної ситуації, яка пов'язана з підвищенням радіаційного фону. Про це заявила компанія «Енергоатом». Згідно з офіційним повідомленням, АЕС працює в штатному режимі і не має жодних відхилень від нормальної експлуатації.

«АТ «НАЕК «Енергоатом» офіційно повідомляє, що зазначена інформація не відповідає дійсності. Хмельницька атомна електростанція працює в штатному режимі. Жодних відхилень від нормальної експлуатації атомної станції немає, як і немає жодних «нештатних ситуацій». Радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм»

Компанія заявила, що поява подібної інформації свідчить про спроби Росії декредитувати державні органи влади України та послабити її спроможності до боротьби. Також було наголошено, що радіаційний стан навколо Хмельницької АЕС знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації, і обладнання працює без зауважень.

Цей фейк про радіаційну аварію на Хмельницькій АЕС є частиною російської стратегії знищення енергетичної інфраструктури України. За інформацією Financial Times, Росія змінила стратегію і застосовує високоточні ракети для атак на електростанції в менш захищених районах.

Російська агресія проти енергетичної інфраструктури України

У період з 22 по 29 березня Росія обстріляла сім теплоелектростанцій та дві гідроелектростанції. Подробиці про збитки не розголошуються, але стверджується, що кілька підприємств були майже повністю зруйновані. Офіційні особи України заявляють, що Росія намагається завдало обстрілів по енергоструктурі регулярно.

Крім того, на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС виявлено грубі порушення технічних стандартів. Зокрема, фейкове керівництво станції наказало використовувати мастило російського виробництва, яке при підвищенні температури починає пінитися, що призводить до автоматичного відключення дизель-генераторів. Це порушення вимог ядерного законодавства збільшує ризик радіаційної аварії.