Епіфаній розповів, чи благословлятиме одностатеві пари

ПЦУ не благословить одностатеві пари через суперечність християнському вченню

Православна церква України (ПЦУ) не буде благословляти одностатеві пари, тому що це суперечить християнському вченню. Про це заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Ми прийняли відповідне рішення на останньому помісному соборі Православної церкви України. У нас є навіть декларація, яка чітко засвідчує, що ми не будемо цього робити", - сказав Епіфаній.

Також він відкинув пропозицію взяти приклад з Папи Римського Франциска, який дозволив священникам благословляти одностатеві пари.

"Питання дуже риторичне, знаєте. Папа інколи заявить, а потім інші трактують, що він мав на увазі зовсім інше. Це не благословення. І ми знаємо, що Греко-католицька церква категорично це відкинула. Заявила про те, що вони цього не підтримують і не будуть виконувати, навіть якщо це буде відповідним рішенням, тому що це суперечить християнському вченню", - сказав митрополит.

Епіфаній уточнив, що церква любить всіх, зокрема і "грішників, які чинять інколи зло".

"Ми просто не приймаємо те, що є гріхом чи злом. Ми говоримо про це, що ми повинні називати речі своїми іменами. Тобто, якщо це суперечить, ми про це говоримо. Ми цього не підтримуємо і ми цього не можемо благословляти. Але ми не відкидаємо людей. Тобто, ми повинні любити всіх. І ми любимо всіх. Грішників, які навіть чинять інколи зло. Ми повинні їх наставляти, врозумляти", - підсумував глава ПЦУ.

Рішення Ватикана щодо благословлення одностатевих пар

Нагадаємо, 18 грудня Папа Римський Франциск схвалив постанову Ватикана про те, що римо-католицькі священики умовно можуть благословляти одностатеві пари, якщо це не є частиною регулярних церковних ритуалів або літургій.

Митрополит ПЦУ прокоментував рішення Ватикана благословляти гей-пари.

"Скандальний текст лише підтверджує, що нічого спільного ані з власне пастирською турботою, ані з Євангелієм ця подія не має. Це політичний "програмний" текст. І саме так він вже сприймається і тими, хто проти, і тими, хто за", - заявив речник Київської Митрополії ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря).

Митрополит додав, що єднання одностатевих людей суперечить євангельському розумінню шлюбу, як унікальної спільності одного чоловіка і однієї жінки.