Єрмак потрапив до рейтингу найвпливовіших людей Європи за версією Politico

Один з найвпливовіших діячів Європи за версією видання Politico став Андрій Єрмак, глава Офісу президента України. Він має прізвисько "зелений кардинал" України. Про це повідомляє Politico.

У рейтингу "діячів" за версією Politico Єрмак зайняв четверте місце. Попереду його розташувались президент Франції Еммануель Макрон та президентка Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн. Після Єрмака у рейтингу йде президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган.

Єрмак отримав прізвисько "зелений кардинал" через свою роль у Офісі президента України, який очолює Володимир Зеленський. Зеленський означає "зелений" у східнослов'янській мові, і сам Єрмак часто з'являється на фотосесіях у вбранні кольору хакі у стилі мілітарі. Він також є основним пропонентом співпраці Києва з країнами, що розвиваються, з метою відриву їх від впливу російського президента Володимира Путіна.

У зв'язку з обмеженнями на закордонні поїздки Зеленського, Єрмак від імені президента виїздив до різних країн світу, зустрічався з високопосадовцями та проводив переговори та укладав угоди. Це, згідно з Конституцією України, належить до компетенції президента, а не його заступника, яким є Єрмак.

Єрмаку належить заслуга за залучення Китаю до переговорів у Саудівській Аравії в серпні минулого року. Також він співголова Міжнародної робочої групи з питань російських санкцій, разом з Майклом Макфолом, колишнім послом США в Росії. Групу називають Експертною групою Єрмака-Макфола, і вона займається розширенням і посиленням антиросійських санкцій.

Згідно з Politico, у 2024 році Зеленському може довестися проводити перевиборчу кампанію в умовах війни, що негативно впливає на суспільство. Тому роль Єрмака як посередника і амортизатора для президента стане ще важливішою.

Важливо відзначити, що Politico щороку публікує свій рейтинг найвпливовіших людей Європи. Окрім розділу про найвпливовішу людину, рейтинг також містить категорії "руйнівники" і "мрійники".

Раніше Єрмак відзначив, що війну з Росією можна порівняти зі стометрівкою. За його словами, Україна вже пройшла 70 метрів, але залишились найважчі останні 30 метрів.