ЄС хоче забрати до 10% річного доходу Meta

Прапор ЄС і грошові купюри
Прапор ЄС і грошові купюри

Meta може отримати штраф до 10% річного доходу ЄС за звинувачення у спробах домінації на ринку оголошень

Європейські регулятори стверджують, що компанія Meta (материнська компанія Facebook) використовує свою безкоштовну послугу Marketplace для конкурентного підриву інших компаній, пов'язаних з оголошеннями, заявляє Financial Times.

За даними трьох високопосадовців, рішення про заборону може бути ухвалено вже наступного місяця. Це стане однією з останніх справ Маргрете Вестагер, що обіймає посаду комісара з питань конкуренції.

Meta відмовляється коментувати ситуацію, посилаючись на попереднє заяву, в якій стверджує, що звинувачення не мають підґрунтя. Компанія також заявляє, що співпрацює з регуляторами, щоб продемонструвати користь і конкурентність своїх інновацій для споживачів.

Розслідування щодо антимонопольних дій проти Meta

Розслідування стосовно зловживання домінуючим становищем компанією Facebook було розпочате у 2019 році після звинувачень конкурентів. Вони стверджували, що Facebook використовує безкоштовні послуги, одночасно отримуючи прибутки з обробки даних підприємств на платформі.

У грудні 2022 року Єврокомісія оприлюднила попередні висновки, згідно з якими Meta порушує конкуренцію на ринку онлайн-оголошень і використовує дані підприємств без їхньої згоди для рекламних цілей.

Якщо Meta буде визнана винною, їй можуть бути накладені штрафи до 10% від світового річного доходу компанії, який у 2023 році становить майже 135 мільярдів доларів. Однак санкції, зазвичай, призначаються у меншому розмірі.

Компанія стверджує, що Facebook Marketplace працює в конкурентному середовищі і не використовує конкурентні дані для своєї користі.

Джерело: Економічна правда

Читайте також