ЄС оплачує кожну восьму бомбу, яка вбиває українців: голова МЗС Литви шокував заявою

ЄС оплачує вбивства українців: голова МЗС Литви
ЄС оплачує вбивства українців: голова МЗС Литви

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що Європа фактично фінансує російську агресію в Україні через купівлю газу та нафти в РФ. Він написав про це у своєму твіттері.

Ландсбергіс пояснив, що близько 1/8 російського оборонного бюджету складають податки з продажу нафти та газу, які купує Євросоюз.

«Європа фактично платить за кожен восьмий снаряд, що потрапляє на територію України. Проста математика. Компанії, які продають газ і нафту в Європу, сплачують близько 6,6 млрд євро податків у російський бюджет. Остання атака, здійснена Росією у понеділок, коштувала близько 1,3 млрд євро. З цих грошей можуть бути організовані ще п'ять подібних атак», – наголосив міністр.

Ландсбергіс висловив обурення тим, що відмова від російських енергоресурсів призводить до кожної атаки на Україну.

«Кожна ракета, яка летить в Україну, оплачена на 12,5% європейськими грошима. Ми всі причетні до цього. Ми повинні задивитися у дзеркало і запитати себе, що ми можемо зробити», – підсумував Ландсбергіс.

Раніше було повідомлено, що план заміни російського газу, який транспортується Україною до Європи, на газ з Азербайджану, несе ризики. Експерти бояться, що це може бути лише прикриванням для експорту газу з Росії. Газ буде проходити через Росію та Україну, а Азербайджан зможе постачати лише незначну частину необхідної кількості. Президент Центру глобальних досліджень «Стратегія XXI» Михайло Гончар заявив, що ця угода може перетворитися на схему прихованого експорту російського газу під виглядом азербайджанського на європейський ринок.

Нагадаємо, європейські ціни на газ зросли через збільшення геополітичних ризиків на Близькому Сході, що створило хвилювання щодо постачання палива. Ф'ючерси на поставку газу у вересні зросли на 2,2% тиждень назад через занепокоєння трейдерів щодо формування запасів на зиму.

Читайте також