Єврокомісія готова до нових поступок Орбану для фінансування України - ЗМІ

Європейська комісія готова піти на поступки щодо деяких вимог Угорщини

Європейська комісія готова піти на поступки щодо деяких вимог Угорщини, щоб домогтися виділення Україні 50 млрд. Брюссель намагається знайти рішення проблеми "угорської блокади" відтоді, як прем'єр-міністр Віктор Орбан наклав вето на пакет допомоги Україні в грудні. Про це повідомляє The Financial Times.

Видання називає проблему ще актуальнішою, враховуючи безвихідну ситуацію в Конгресі США. У той же час Росія посилює удари по українських містах.

Три чиновники, які знайомі з цим питанням, заявили, що як спосіб переконати Орбана відмовитися від свого вето, Єврокомісія готова надати угорському прем'єру можливість у 2025 році зупинити операцію з фінансування на середині шляху.

Євросоюз може включити перегляд чотирирічного пакета підтримки наступного року, коли оцінюватиметься, чи потребує Україна грошей і чи виконала вона вимоги для отримання допомоги ЄС. Це дасть Орбану можливість накласти вето на його продовження.

Окрім того, Єврокомісія готова проводити щорічний аудит допомоги і запровадити пункт про "екстрене гальмування", згідно з яким будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання щодо виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС.

За словами одного з угорських чиновників, поки незрозуміло, чи буде цього достатньо, щоб Орбан відмовився від свого вето. "Але, найімовірніше, так", - сказав він.

У Європейському парламенті пропонують позбавити Угорщину права голосу

У Європейському парламенті пропонують позбавити Угорщину права голосу у Раді Європейського Союзу. Відповідну петицію ініціював правоцентристський депутат від Фінляндії Петрі Сарвамаа. Збір підписів під петицією триватиме до п'ятниці, після чого її передадуть голові Європарламенту.