Єврокомісія планує спрощення міграції до країн ЄС

Депутати Єврокомісії підтримали пакет поправок, що спрощують легальну міграцію до країн Євросоюзу. Найближчими місяцями буде запущено пули стартапів, за допомогою яких українським біженцям буде простіше працевлаштуватися в ЄС.

«Легальна міграція – це безпрограшна ситуація, яка принесе користь усім сторонам. Тим, хто хоче емігрувати, вона відкриє можливості підвищити рівень життя та реалізувати потенціал, надаючи нашим економікам водночас більше кваліфікованих фахівців», – висловився депутат Єврокомісії Маргарітіс Схінас.

Єврокомісія пропонує дозволити подавати заявки на тимчасове проживання не лише з території країн ЄС, де людина планує працювати, але також і з території, де вона має фактичну адресу проживання. На розгляд подібної заявки зараз йде чотири місяці. У Брюсселі планують включити у цей термін видачу візи, необхідної для в'їзду до країни ЄС, а також проведення перевірки на ринку зайнятості.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

«В результаті прийняття цього пакету ми спростимо процес подання заявок для проживання та роботи в ЄС, а також посилення прав резидентів та їхніх сімей. Ми пропонуємо надійний шлях залучення нових талантів до ЄС на сьогодні та на найближче майбутнє», – повідомила депутат Ільва Йоханссон.

У пакет увійшли проекти зміни двох директив ЄС – про тимчасовий та постійний дозвіл на проживання. Безстроковий дозвіл на проживання можна отримати після п'яти років проживання на території ЄС – але тільки в одній країні.