Єврокомісія спростить легальну міграцію до країн ЄС

Депутати Єврокомісії внесли низку пропозицій, що спрощують легальну міграцію до країн Євросоюзу. Цього літа планують запустити пул стартапів, за допомогою яких українським біженцям буде найпростіше знайти роботу в ЄС.

Пакет пропозицій на прес-конференції у Брюсселі представив один із заступників голови Єврокомісії Маргарітіс Схінас та єврокомісар із внутрішніх справ Ільва Йоханссон.

«Легальна міграція – це безпрограшна ситуація, яка принесе користь усім. Тим, хто хоче емігрувати, вона відкриє можливості покращити умови життя та побудувати краще життя, надаючи нашим економікам водночас більше кваліфікованих фахівців», – висловився Маргарітіс Схінас.

До пакету увійшли проекти зміни двох директив ЄС – про тимчасовий та постійний дозвіл на проживання.

«В результаті прийняття цього пакету ми спростимо процес подання заявок для проживання та роботи в ЄС, а також посилення прав резидентів та їхніх сімей. Ми пропонуємо надійний шлях залучення нових талантів у ЄС на сьогодні та на найближче майбутнє», – додала Ільва Йоханссон.

Єврокомісія пропонує дозволити подавати заявки на тимчасове проживання не лише з території країн ЄС, де людина планує працювати, але також і з території, де вона має фактичну адресу проживання. На розгляд подібної заявки зараз йде чотири місяці. У Брюсселі планують включити у цей термін видачу візи, необхідної для в'їзду до країни ЄС, а також проведення перевірки на ринку зайнятості.

Поки що громадяни третіх країн з тимчасовим дозволом на проживання не мають права змінювати роботодавця. Єврокомісія вважає, що це обмеження слід скасувати. У разі звільнення з роботи дозвіл на проживання має діяти ще три місяці.

Безстроковий дозвіл на проживання можна отримати після п'яти років проживання на території ЄС – але тільки в одній країні.

Знайти роботу за кордоном допоможуть на сайті layboard.com

Єврокомісія також запропонувала запровадження інструментів пошуку спеціалістів для існуючих вакансій. Йдеться про пул талантів та партнерств у різних сферах. Пул талантів – це проект, де зможуть зареєструватися кваліфіковані співробітники, які мешкають у третіх країнах, але бажають працювати в ЄС. Цей портал планують запустити у середині 2023 року.

Влітку цього року Єврокомісія запустить пілотний проект пулу талантів для українських біженців, які оселилися в Євросоюзі.

Усі охочі українці зможуть реєструватися на порталі, де вони вказуватимуть свою спеціалізацію. Це полегшить роботодавцям пошук потрібних працівників.