Європарламент схвалив перший закон про штучний інтелект

Європейський парламент ухвалив закон про штучний інтелект

Європейський парламент 13 березня ухвалив закон про штучний інтелект (ШІ), який має гарантувати безпеку і дотримання прав громадян. За документ проголосували 523 євродепутати, проти – 46, утрималися – 49.

Метою закону є захист фундаментальних прав, демократії, верховенства права та сталості довкілля від високоризикованого ШІ з одночасним стимулюванням інновацій.

Положення закону встановлюють зобов'язання щодо ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Нові правила передбачають заборону на певні застосунки ШІ, які загрожують правам громадян, зокрема, систем біометричної категоризації та нецільове збирання зображень облич з інтернету або відеоспостереження для розпізнавання облич.

Закон також передбачає заборону на використання систем біометричної ідентифікації правоохоронними органами, крім визначених ситуацій.

Для систем ШІ з високим рівнем ризику передбачені чіткі зобов'язання через їхню значну потенційну шкоду здоров'ю, безпеці, основним правам, навколишньому середовищу, демократії та верховенству права.

Системи штучного інтелекту загального призначення повинні відповідати певним вимогам прозорості та дотримуватися законодавства ЄС про авторське право.

Штучно згенеровані зображення, аудіо- чи відеоконтент (дипфейки) мають бути чітко позначені як такі.

«Ми нарешті маємо перший у світі обов'язковий до виконання закон про штучний інтелект, щоб зменшити ризики, створити можливості, боротися з дискримінацією та забезпечити прозорість», – сказав співдоповідач комітету з питань внутрішнього ринку Брандо Беніфей.

Закон має бути офіційно ухвалений Радою ЄС після технічних уточнень. Він набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному журналі Євросоюзу і буде повністю застосовний через 24 місяці після набрання чинності, за винятком деяких випадків.

Крім того, провідні компанії в галузі штучного інтелекту планують підписати угоду щодо виявлення і маркування створеного ШІ контенту під час цьогорічних виборів у світі.

Варто зазначити, що штучний інтелект буде використовуватись у розмінуванні України.