Європі потрібні 20 років на підготовку до протистояння із Росією — WSJ

Європі потрібні 20 років на підготовку до протистояння із Росією — WSJ

Слабкі місця європейського військового потенціалу були викриті через війну в Україні

За даними видання The Wall Street Journal, аналіз експертів показує, що Європі знадобиться принаймні 20 років, щоб створити силу, яка зможе протистояти російському вторгненню до Литви або Польщі без підтримки США. У той же час Росія зможе відновити своє військове потенціал значно швидше.

"Хоча в Україні було знищено велику кількість російської техніки, багато європейських чиновників кажуть, що Москва може відновити свою армію всього за кілька років після закінчення війни. Тим часом НАТО вичерпало свої запаси зброї для підтримки України. Оскільки армії потрібні роки, щоб планувати, споряджати та навчати сили, європейські уряди знаходяться перед негайними та складними компромісами щодо витрат", - повідомляє WSJ.

Експерти стверджують, що Європа, щоб уникнути залежності від США, повинна витрачати 3% свого ВВП щорічно на оборону.

Згідно з дослідженням Ifo, проведеним німецьким Інститутом економічних досліджень, більшість європейських країн можуть досягти витрат на оборону у розмірі 2% за рахунок скорочення інших державних видатків менше ніж на 1%. Однак для досягнення 3% треба перерозподілити кілька відсоткових пунктів державних видатків на оборону.

За даними Ifo, воєнні витрати європейських країн НАТО повернулися до рівня 1991 року, однак соціальні видатки зросли більше ніж удвічі в цінах 2023 року і склали майже 50% державних видатків. Це зробило Європу залежною від США в сфері оборони.

Наразі європейські військові експерти розглядають варіанти дій НАТО без підтримки США.

Джерело: Фокус

Читайте також: