Євросоюз дійшов згоди щодо регулювання штучного інтелекту

Після понад 37 годин переговорів делегати від Європейської комісії, Європейського парламенту та 27 країн-членів ЄС досягли згоди щодо регулювання штучного інтелекту (ШІ). Згідно з повідомленням Bloomberg, головна мета була знайти правильний баланс між використанням ШІ для підтримки правоохоронних органів та захистом основних прав громадян. Метою не є створення системи масового стеження в Європі. Цю інформацію повідомив єврокомісар Тьєррі Бретон, відповідальний за питання внутрішньої торгівлі та послуги.

Учасники переговорів погодилися, що деяке сканування обличчя у реальному часі буде дозволене, але з гарантіями та винятками. Однак, запропонована угода передбачає заборону біометричного сканування, що розділяє людей за різними характеристиками, такими як політичні або релігійні переконання, сексуальна орієнтація або раса. Це є одним із найскладніших та найчуттєвіших питань, з якими вдалося узгодити позицію.

Пропонований закон буде на накладати фінансові санкції на компанії, які порушують правила. Штрафи зможуть досягати 35 млн євро, або 7% світового обороту, в залежності від порушень та розміру компанії.

Зараз проєкт закону повинен бути офіційно схвалений державами-членами ЄС та парламентом. Однак, ця угода становить важливий крок у регулюванні штучного інтелекту і визначить політику розвитку цієї технології, яка надзвичайно швидко розширюється.