Євросоюз веде розслідування щодо Telegram

Розслідування щодо Telegram в Євросоюзі
Розслідування щодо Telegram в Євросоюзі

Європейський Союз почав розслідування, щоб з'ясувати, чи порушив Telegram цифрові правила ЄС. Експерти підозрюють, що Telegram навмисно занизив свою присутність в ЄС, щоб уникнути обов'язків, які випливають з перевищення порогу у 45 млн користувачів. Згідно з цим порогом, великі онлайн-платформи підпадають під дію правил ЄС, які стосуються їхнього впливу.

У лютому Telegram заявив про наявність 41 млн користувачів в ЄС, але не надав оновлений показник відповідно до Закону ЄС про цифрові послуги. Замість цього, Telegram заявив, що має менше 45 млн активних одержувачів впродовж місяця в ЄС. Це вказує на порушення закону, і, ймовірно, розслідування ЄС встановить, що справжня кількість користувачів перевищує поріг для "дуже великих онлайн-платформ".

Відповідно до правил, такі "дуже великі платформи" мають більші зобов'язання щодо дотримання законодавства та модерації контенту, проведення аудиту третьою стороною та спільного обміну даними з Європейською комісією.

Financial Times повідомляє, що Європейська комісія проводить технічне розслідування, щоб визначити кількість користувачів Telegram в ЄС. Представники ЄС також ведуть переговори з Telegram про його власні розрахунки щодо користувачів в ЄС.

Томас Реньє, речник Комісії з цифрових питань, заявив, що ЄС має засоби для визначення точності даних про користувачів. Якщо комісія вважає, що Telegram надає неточні дані, вона може визначити його як "дуже велику платформу" на основі свого розслідування.

Нагадаємо, що Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій стане наглядовим органом, який регулюватиме роботу Telegram.

Засновник Telegram, Павло Дуров, звільнений під судовий нагляд у Франції. Його звинувачують у порушенні законодавства, і йому заборонено покидати територію Франції та зобов'язано з'являтися в поліції двічі на тиждень.

Читайте також