F-16 з Данії будуть в Україні через пів року

Військові літаки F-16
Військові літаки F-16

Україна отримає першу партію винищувачів F-16 від Данії навесні 2024 року. Таку інформацію оголосив міністр оборони Данії Трольс Лунд Поульсен під час засідання контактної групи з постачання зброї в Україну. Зазначено, що українські пілоти будуть навчатися керувати цими винищувачами разом з союзниками України, зокрема зі Сполученими Штатами Америки.

Окрім Данії, свою готовність передати Україні винищувачі F-16 оголосили Нідерланди, Норвегія і Бельгія. Передача першої партії бойових літаків запланована на березень або квітень 2024 року. Проте перед цим ще потрібно зробити значну роботу, щоб українці змогли експлуатувати ці винищувачі.

Зустріч у форматі "Рамштайн", на якій було оголошено про передачу винищувачів, відбувається у Брюсселі і збирає представників майже 50 країн-членів НАТО. Крім того, Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про новий пакет допомоги для України, який включатиме ракети AIM-9 Sidewinder. Зазначено, що вчора Німеччина також оголосила про пакет військової допомоги для України, який орієнтовно складатиме 1 млрд євро і передбачатиме протиповітряну оборону.

Читайте також