Фільм «Остання дуель» – середньовічна драма про скандальне зґвалтування

Після перерви у кілька років легендарний британський режисер Рідлі Скотт створив видовищну історичну драму «Остання дуель». В основу сценарію покладено мотиви реальних подій, описаних в однойменному романі американського фахівця середньовічної літератури Еріка Джаґера.

Зґвалтування Маргарити де Карруж колись близьким другом її чоловіка Жаком Ле Грі стає надбанням громадськості. За честь дружини заступається Жан де Карруж, він викликає супротивника на дуель. Поєдинок, що трапився у чотирнадцятому столітті, став останнім юридично дозволеним судовим поєдинком в історії Франції. Історики досі намагаються зрозуміти, хто мав рацію, а хто збрехав у цій заплутаній справі.

Головні ролі виконали голлівудські актори Метт Деймон та Бен Аффлек. Ідея створення фільму належала Метту Деймону, який, прочитавши історичну працю Джаґера, не лише загорівся ідеєю зняти по ньому фільм, але й зіграти в ньому одну з провідних ролей.

Сценарний прийом, реалізований у сюжеті, показує глядачеві гучну справу, над якою досі б'ються історики, з трьох різних сторін. Таким чином, на суд подано одночасно три правди: героя-коханця Жака Ле Грі, ображеного чоловіка Жана де Карружа, його дружини Маргарити де Карруж.

Картина вийшла атмосферною та видовищною. Емоційна сповненість фінальної дуелі виділяє цей яскравий історичний епізод в окремий твір кіномистецтва.