Флешмоб 21. У чому його небезпека для українців

Флешмоб 21 став популярним у соцмережах, де публічні особи, зокрема депутати, військові, посадовці, культурні діячі та спортсмени, публікують свої світлини у віці 21 року. Однак, деякі люди висловлюють занепокоєння щодо цього флешмобу, стверджуючи, що спецслужби можуть збирати приватну інформацію через цей тренд.

Ганна Маляр, колишня заступниця міністра оборони України, заявила, що розробники програм можуть використовувати дані, зібрані під час флешмобу. Вона наголосила на тому, що спецслужби зазвичай не цікавляться окремими особами, а більше зацікавлені в політичних і маркетингових цілях.

Журналіст Богдан Буткевич також вважає флешмоб небезпечним, оскільки інформація, яку публікують учасники, може потрапити в руки зловмисників або спецслужб.

«А ви оце коли викладаєте дружненько свої фото у 21 – це ви для кого стараєтеся? Для ФСБ, китайських чи північнокорейських спецслужб, яким якраз в бази даних треба нова інфа/фотки чи для інтернет-злодіїв. Бляха, ну скільки вже говорили, що будь-які подібні флешмоби є потенційним способом збирання інформації про вас же?»

Проте, є інформація, що ініціатором флешмобу став Деміан Раффа зі США, який опублікував світлину з родинної подорожі до Мексики після свого 21-го дня народження.

За даними видання The New York Times, до флешмобу долучилися багато користувачів Facebook та Instagram, які також опублікували свої фото, зроблені у 21 року. Представник компанії Meta повідомив, що в цьому тренді прийняли участь принаймні 3,6 мільйонів людей.

Експерти вважають, що учасники флешмобу, ймовірно, публікують світлини саме у віці 21 року через культурне значення цього віку в США, де саме з цього віку дозволяється споживання алкоголю.