Фонд Джорджа й Амаль Клуні долучився до фіксації сексуальних злочинів, скоєних росіянами

Фонд Джорджа й Амаль Клуні боротиметься з російськими сексуальними злочинами
Фонд Джорджа й Амаль Клуні боротиметься з російськими сексуальними злочинами

Фонд Джорджа й Амаль Клуні долучився до допомоги українським правоохоронним органам у фіксації сексуальних злочинів, скоєних росіянами в Україні. Міжнародні експерти, зокрема фонд Джорджа і Амаль Клуні, надають свою експертну допомогу вивченню прецедентів розслідування сексуальних злочинів, які відбувалися у різних країнах, наприклад, у колишній югославській державі, Конго, Руанді та інших.

Лариса Денисенко, колишня директорка департаменту міжнародного права Мін'юсту та ексрадниця міністра юстиції, зазначила, що ця допомога є дуже потужною і великою. Розслідування сексуальних злочинів, пов'язаних з воєнним конфліктом, почались з моменту вторгнення Росії в Україну, проте такі злочини відбувалися і раніше. До цього часу були лише поодинокі зізнання та заяви свідків і жертв. Лариса Денисенко зауважила, що також існує можливість подати заяву до суду в одній з країн Європейського Союзу в разі, якщо потерпілий/потерпіла виїхав/ла з України.

Українські правники співпрацюють з різними міжнародними організаціями, зокрема з Міжнародним кримінальним судом, який допомагає фіксувати злочини та злочинців, що вчинені під час воєнних конфліктів.

Читайте також