FT: Німецька компанія продавала інструменти компаніям, пов’язаним із ФСБ

Німецький інструмент для ФСБ
Німецький інструмент для ФСБ

Німецька компанія Heller Tools порушувала санкції і продавала інструменти компаніям, пов'язаним із контрабандною мережею російської ФСБ. Про це повідомляє The Financial Times.

Згідно з інформацією видання, Heller Tools продала свердла та інші інструменти на суму майже 1,2 млн доларів компаніям, пов'язаним із контрабандною операцією, відомою як "Сернія".

За даними Міністерства юстиції США, "Сернія" була створена російськими спецслужбами для обходу санкцій ЄС і США та отримання обладнання для російського ОПК.

Документи свідчать, що Heller Tools оголосила про продаж товарів на суму 860 тис. доларів компанії з Москви, відомої як "Торговий дім Трейдтулс", яка була пов'язана з мережею "Сернія", в період з початку вторгнення в Україну до червня 2023 року.

Митні записи показують, що експорт товарів Heller до "Трейдтулс" був припинений в червні 2023 року після звернення до компанії з питаннями щодо торгівлі.

Проте з вересня Heller Tools почала продавати товари іншій російській компанії під назвою "Тірекс". Цю компанію, яку заснував колишній працівник "Трейдтулс", було придбано товарів на 300 тис. доларів.

За словами Financial Times, будівельні інструменти, продавані Heller, як-от пилки і свердла для сталі або цегли, були включені до санкційних списків ЄС у грудні 2023 року після продажу "Тірекс". Ці інструменти можуть допомогти в збільшенні промислового потенціалу Росії.

У 2022 році Міністерство юстиції США звинуватило п'ятьох осіб, пов'язаних з "Сернією", у змові з метою закупівлі військових технологій для російських оборонних компаній. Серед затриманих був підозрюваний полковник ФСБ Вадим Конощенок, який намагався втекти до Росії, але був затриманий естонськими прикордонниками.

Нагадаємо також, що техніка американської компанії Caterpillar продовжує потрапляти до Росії через британського дилера в порушення санкцій.

Читайте також