Галузь зеленої енергетики потребує повного погашення боргів – інвестор

Галузь відновлюваної енергетики в Україні потребує повного погашення старих боргів та заходів від держави, щоб вони не накопичувалися в подальшому, заявив Ігор Тинний, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики.

«Погасили борги літа 2023 року, але не заплатили старіші борги – 2022 та 2021 років», – сказав Тинний.

За його словами, причина боргів в енергетиці, зокрема перед галуззю ВДЕ, це наявність пільгових тарифів на електроенергію для населення без монетизації пільг, щоб субсидії надавались напряму і виключно тому, хто їх потребує.

Окрім того, на думку Тинного, іншою проблемою є те, що держава йде на поступки державним та комунальним підприємствам, дозволяючи їм не сплачувати за електроенергію і накопичувати борги. Це все, зазначає представник УАВЕ, негативно відображається на перспективах розвитку енергетики України, де наразі декларується потреба будувати великі енергетичні потужності замість більш стійкої до обстрілів розподіленої генерації.

Заборгованість у сфері відновлюваної енергетики

Як повідомлялося, заборгованість Енергоатому щодо фінансування пільгового тарифу на електроенергію для населення складає 17 млрд грн, борг «Укренерго» за послугу зі збільшення виробництва електроенергії з альтернативних джерел близько 30 млрд грн.

Експерти вважають, що уряд має забезпечити можливість «Енергоатому» отримати кошти від випуску облігацій під державні гарантії, щоб компанія могла розрахуватись з боргами на енергоринку для стабілізації фінансового стану енергокомпаній, зокрема, зеленої енергетики.