Генерал США назвав одну із проблем підготовки українських пілотів для F-16

Брак фінансування загрожує програмі підготовки українських пілотів на F-16

Голова Бюро Національної гвардії США, Ден Гокансон, повідомив, що через недостатнє фінансування Конгресом допомоги Україні, кілька програм можуть бути закриті з 2025 року. Зокрема, це стосується підготовки українських пілотів на винищувачах F-16. Про це він сказав у коментарі для "Голосу Америки".

"З 1993 року Каліфорнійська національна гвардія співпрацювала з Україною, і щороку проводили десяток обмінів", - розповів генерал про початок роботи Державної програми партнерства (SPP).

За словами Гокансона, в рамках цієї програми співпраця з Україною тривала до початку вторгнення 2022 року, а потім була перенесена на інші місця.

"У той час ми вивели наші сили та відновили навчання в Німеччині... І ми плануємо продовжувати це робити без обмежень у часі, як і до війни", - заявив генерал.

Гокансон зазначив, що хоча армія готова, але фінансові ресурси є проблемою.

Наразі є достатньо ресурсів для підготовки українських пілотів на F-16, але якщо програму потрібно буде продовжити і розширити, будуть потрібні додаткові ресурси, зокрема, гроші, інструктори та літаки.

Генерал також зауважив, що навчання українських військових у Європі може бути під питанням, якщо Конгрес не затвердить додатковий пакет допомоги Україні на $60 млрд.

Нагадаємо, що Греція може передати Україні свої старі винищувачі F-16C/-D Block 30.

F-16, як і будь-які літаки, допоможуть ЗСУ, але перехід до сучасного винищувача четвертого покоління викликає труднощі українським пілотам.

Читайте також:

  • Передача Україні F-16. Путін видав свій головний страх
  • F-16, з ювілеєм! 10 фактів про найвідоміший у світі винищувач