Генпрокурор розповів, скільки північнокорейських ракет випустила Росія по Україні

Росія використала північнокорейські ракети для обстрілів України

За словами генерального прокурора України Андрія Костіна, протягом періоду з 30 грудня 2023 року по 7 лютого 2024 року Росія використала щонайменше 24 північнокорейські балістичні ракети для обстрілів України. Обстріли стали причиною смерті 14 цивільних осіб та поранення понад 70 людей.

Генеральний прокурор заявив, що найбільш масовані обстріли відбулись 7 лютого 2024 року, коли були обстріляні Київ, Павлоград і Харків. Удари розподілилися поміж цими містами. Однак точність ракет під сумнівом: лише 2 з 24 ракет влучили у цілі, решта вибухали в повітрі або потрапляли у житлові квартали.

Висновки про походження ракет були зроблені на основі аналізу влучань та уламків ракет. Вони мають ознаки північнокорейського походження, такі як маркувальні номери та символи. Крім того, їхні розміри і характер траєкторії відрізняються від російських та радянських моделей.

За попередніми даними, ракети містять фугасні бойові частини потужністю 500-1000 кг і досягають максимальну дальність пуску до 650 км. Обстріли відбувались з території Воронезької області в Росії.