Глави світових банків попередили про можливу кризу

Керівники світових банків висловлюють занепокоєння можливою кризою у фінансовому секторі через зростаючу політичну невизначеність. За даними Reuters, Джеймс Горман, голова та виконавчий директор Morgan Stanley, вважає, що глобальна фінансова криза може бути спровокована геополітичними чи політичними подіями. Він поділився своїми висновками на Інвестиційному саміті глобальних фінансових лідерів, організованому Валютно-кредитним управлінням Гонконгу.

Горман зауважив: "Проблеми демократії в деяких країнах світу абсолютно очевидні".

Директор Deutsche Bank Крістіан Севінг теж побоюється, що глобальні ринки, хоч і на даний момент стійкі, можуть стати жертвами нових подій. Він заявив: "Мій найбільший страх полягає в тому, що ще одна ескалація геополітичних конфліктів може швидко зруйнувати стабільність ринку і призвести до нової кризи".

Слова керівників банків звучать на тлі конфлікту між Ізраїлем і Сектором Газа, який створює невизначеність для глобальної економіки. У той же час триває війна між Україною та РФ, а напруженість між Китаєм і США продовжує зростати, незважаючи на зусилля для поліпшення відносин між ними.

Важливо зазначити, що в уточненому проєкті Держбюджету-2024 передбачено зміну курсу долара на наступний рік. Замість прогнозованих 41,4 грн/$, вартість долара була зменшена до 40,7 грн/$. Таким чином, уряд прогнозує меншу девальвацію гривні, ніж попередньо прогнозувалося.